fredag 14 december 2007

en litet utdrag...

Utdrag ur uppsatsen:

Det är Jan Björklund som tror att ett ordningsbetyg skulle rycka upp Sverige från sin bottenplacering i ordningsligan i de internationell jämförelserna. Detta är något som våra lärare är kritiska mot. Många ansåg att det är fel väg att gå, ordningsbetyget skulle inte vara lösningen på problemet. Mycket av det kaos vi möter ute på skolorna idag är inte på grund av ordningen utan att det är resursbrist som är boven i dramat. Att skylla på bristande resurser har varit ett populärt ämne i många år. Däremot menar Monica Renstig att den svenska skolan har inte brist på resurser ( Skolporten ”Det hjälper inte med mer pengar” http://www.skolporten.se/arkiv/view.asp?id=1936 2007-12-14). Renstig är IT- och ekonomijournalist samt samhällsdebattör som har skrivit en artikel som finns på Skolporten. Hon menar att detta är en myt vi uppehåller för att istället ta itu med de nödvändiga förändringar som krävs.

Grundskolan kostar idag tre gånger mer än vad den gjorde 1963. I snitt kostade svenska grundskolan 52 miljarder kronor 1998 vilket ger 51 400 kr per elev. Detta är en ökning på 3,6 procent sedan 1997. Ytterligare 4 procent steg till år 1999. År 2000 gav regering ut en extra miljard till skolorna för att öka resurserna. Detta gjorde att resurserna ökade med 1,9 procent! Skolan har fått offantligt mycket mer resurser att röra sig med sen 1963 men ändå har eleverna inte fått bättre betyg, de trivs inte bättre eller blivit lyckligare.

Renstig undrar varför vi tror att skolans problem kan lösas med ökade resurser? En anledning till detta, enligt Renstig, är att regeringens enda makt är pengar. Men lösningen ligger inte hos politikerna utan hos skolledningen. Renstigs förslag är att skolledning gör om skolan radikalt. Inför flexibel undervisning, fria arbetstider, föreläsningar för 300 elever samtidigt och bygg om skolan. Allt detta skulle frigöra massor av lärarresurser. Detta är framtiden skola tycker Monica Renstig

Detta har jag knåpat på nu på förmiddagen. Börjar få ont i ögonen nu så jag måste nog ta en paus!

Inga kommentarer: