fredag 15 februari 2008

vad är geografi för er?

Geografikunskaper genom tiden:

1952- nybakade studenter visste vilka länder som fanns i Sydamerika och vad de producerade, men kunde inte läsa ländernas sociala problem
1972- studenter ansåg sig kunna lösa Sydamerikas sociala problem men var rätt osäkra på var kontinenten låg
1982- studenterna var inte längre säkra på att de kunde lösa de sociala problemen men tack vare massmedia hade den en hygglig uppfattning om var Sydamerika låg.

Studenterna i dagens skola ligger som på 80-talet. Numera tror folk att ämnet geografi handlar om huvudstäder, floder, berg och väderkartor. När folk frågar mig vilka ämnen jag ska undervisa i och jag svarar geografi är det många som direkt frågar "jaha, då kan du alla Frankrikes floder? Vilken är Canadas huvustad?" De vill testa en helt enkelt och då tar de till den kunskapen de har från geografiämnet. Det de tror är geografi. Jag kan inte rabbla alla världens floder, sånt går man inte igenom på högskolenivå. Ämnet geografi är så mycket mer än bara huvudstäder! Och tyvärr kommer den allmäna uppfattningen om ämnet geografi från vår svenska skola. Detta är vad vi minns från undervisningen. Nu ska jag lära er något: det är så enkelt att vidarutveckla detta: har man kommit så långt som att fråga var så kan man även fråga varför. Exempel: var ligger Vimmerby och varför just där? Hur lever människorna i Vimmerby och varför lever de just så? Geografi handlar mycket om historia. Hur levde människorna när Vimmerby byggdes?Vad levde de på? Hur såg marken ut som gjorde att blev som det blev? Hur har de gått från detta samhälle till idag? Osv osv osv......Detta är en del av geografin! Sen finns det ekonomiskgeografi, politiskgeo och mycket mer.

Inga kommentarer: